Thursday, March 17, 2011

Perkembangan fetus - hamil 19 minggu

kakiuterus

Anda sudah berada di pertengahan jalan! Bahagian atas uterus anda sudah mencecah pusat anda dan uterus akan membesar lebih kurang satu sentimeter per minggu. Ukuran fetus sekitar 6 inci / 15 sentimeter panjang dari mercu kepala ke punggung dan berat sekitar 9 auns / 240 gram.

Dia sudah mula menelan cecair amnion dan ginjalnya terus mengeluarkan kencing. Rambut atas kepala sudah mula tumbuh.

Perkembangan deria memuncak pada minggu ini. Sel-sel saraf yang bekerja untuk setiap deria - rasa, bau, dengar, lihat dan sentuh - sedang berkembang di ruang-ruang khusus di dalam otak. Penghasilan sel-sel saraf menjadi lebih perlahan apabila sel-sel saraf yang sedia ada menjadi besar dan membuat hubungan-hubungan yang lebih kompleks. Jika kandungan anda itu perempuan, dia sudahpun memiliki sekitar enam juta telur dalam ovari. Menjelang kelahiran, dia akan memiliki satu juta.

Anda akan merasakan tendangan dan pergerakan tunggang terbalik bayi anda yang kian membesar. Ada masa-masanya, dia terlalu banyak bergerak sehinggakan anda tidak dapat tidur. Sepuluh minggu ke hadapan ini merupakan masa paling sibuk dan aktif bagi bayi anda, tetapi ini akan berkurangan apabila rahim menjadi terlalu sempit. Tidak lama lagi, pasangan dua akan menjadi tiga dan banyak perubahan akan berlaku, jadi lihatlah bahagian seks dan perhubungan kami.

• Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Muka surat-muka surat di bahagian ini disediakan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.

sumber : babycenter


nota kaki : sekejap je dah masuk 19 minggu kandungan aku, minggu depan dah masuk 20 minggu bersamaan dengan 5 bulan....... wahhhhh.... kejap lagi, tau2 je dah bersalin........... hahaha....... ape pon, mengandung anak ke 3 ni, xde mendatangkan masalah langsung buat aku....... cume, penatttttttttt yg teramat sangattttttt sebab bukan takat kena handle diri sendiri je.......... tapi juga hero2 n heroin ku itu juga perlukan perhatian aku sentiasa.............. hehehe.......... semoga aku sentiasa kuat! melalui hari2 'berat' ku ini.............. hehehe


4 comments:

Zana_MamaBatrice said...

indahnya saat2 ini kan..
moga kandungan elly sihat2 k

Cik Ila said...

semoga akak n baby sihat selalu.. :)

Bibu said...

owh lebey kuang sama ngan akk la eh??tape tgk sape kuar dulu hehehhehe

elly @ suely said...

thanks sume..... moga sumenye selamat insyaallah amin!

kak bibu : akak due bile?